Guatemala Swiss Water Decaf
Guatemalská, bezkofeinová káva vyrobená přírodním postupem.Vznikla ve 30. letech 20. století jak jinak než ve Švýcarsku. Jde o patentovaný proces, při kterém káva přichází o 99,9 % kofeinu bez použití chemických látek. Jak uvádí kanadská společnost Swiss water, která je držitelem certifikátu výrobního procesu, metoda využívá jen vodu, teplotu a čas. Díky tomu zachovává kvalitu zrn v nezměněné podobě.
Základem procesu jsou zelená kávová zrna a voda. A ne jen tak ledajaká voda. Pochází z horských ledovců Britské Kolumbie. Švýcarská metoda využívá difúzi. To je proces, kdy molekuly z jedné látky, ve které je jich více, pronikají do jiné látky, kde je jich méně.
Zrna zelené kávy se namáčí, aby se otevřely jejich póry a difúze probíhala lépe. Zároveň se tu zrna zbaví nečistot a prachu.
GCE – green coffee extract (extrakt ze zelené kávy) vznikne namočením první várky zelených zrn do vody. Právě díky difúzi přejdou do vody veškeré molekuly chuti i kofeinu. Zelená zrna z první várky se vyhodí a roztok dále zpracovává.
Prochází uhlíkovými filtry, které zachytí molekuly kofeinu, příliš velké na to, aby prošly skrz. Výsledné tekutině plné kávové chuti a bez obsahu kofeinu, se říká GCE a je alfou a omegou švýcarské metody.
V extraktu ze zelené kávy se pak namáčí další várky zelených nabobtnalých zrn. Protože obsahuje všechny vyextrahované látky kromě kofeinu, je zajištěno, že při dalším máčení se do něj uvolní pouze kofein. Cukry, oleje a aroma zůstanou v zrnech. Káva si tak zachová svůj původní profil. Tato fáze trvá asi 10 hodin.
Následuje sušení, balení a cesta do pražírny.
A to je vše. I přes zdánlivou jednoduchost je švýcarská metoda velmi nákladná.